Speedbådsbeviset udstedes af Dansk Sejlunion. Mange sejlklubber og sejlerskoler udbyder kurser således, du kan få et bevis. Vi anbefaler at tage dit kørekort hos vores samarbejdspartner. De udbyder kurser til markedets laveste priser, og har danmarks bedste instruktører. Du kan blive færdig på en dag![/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][ucaddon_centered_banner title=”Vil du tage et speedbådskørekort?” range=”KLIK HER” link=”#” image=”5200″][/ucaddon_centered_banner][vc_column_text]
Skal jeg have et speedbådskørekort?
Der er nogle krav om hvornår det er lovpligtigt at have et speedbådscertifikat. Det er din båds længde, udformning og motorens kraft (antal hestekræfter – HK), der afgører hvorvidt du skal have et kørekort. Hvis du allerede har duelighedsbevis i sejlads for fritidssejlere behøver du ikke at tage et speedbådskørekort. Men det kræver så at du har bestået begge 2 delprøver til duelighedsprøven.
Det er lovpligtigt at have speedbådskørekort hvis din båd:
- er mellem 4 og 15 meter lang
- er under 4 meter lang men har en motor med over 25 HK.
- er planende
- planende betyder, at din båd ikke har nogen køl (den del der sidder under båden og viser sig frem som et sværd.) og har en V-formet bund. Eller med flad bund i den agterste tredjedel. Din båd er også planende hvis skroget løftes en smule op af vandet ved høj hastighed. Hvis du er i tvivl om din båd er planende, bør du kontakte Søfartsstyrelsen. Søfartsstyrelsen kan afgøre dette.
- fremdrivningseffekten (den maksimale ydelse i kilowatt (kW)) er lig med eller større end kvadratet på bådlængden i meter plus 3. Det lyder ret indviklet, men skemaet herunder viser en simpel oversigt. Du kan også bruge vores beregner nedenunder skemaet.
Ovenstående information er hentet fra Søfartsstyrelsens hjemmeside. Herunder ses et lignende diagram du kan bruge som hjælpemiddel:
Du kan få mere information ved at læse den oficielle bekendtgørelse om uddannelseskrav.
[CP_CALCULATED_FIELDS id=”6″]Speedbådskørekort regler
Der er en lang række regler i forhold til speedbådskørekort og de uddannelseskrav, der findes. For eksempel skal du være fyldt 16 år for at kunne sejle en speedbåd. Du skal have bestået en af Søfartsstyrelsens fastsatte prøver.
Når du sejler skal du have dit kørekort på dig. Hvis Politiet eller Søfartsstyrelsen beder om at se det, skal du kunne fremvise beviset. Hvis du ikke overholder disse regler, vil du blive straffet med bøde.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][ucaddon_centered_banner title=”Vil du tage et speedbådskørekort?” range=”KLIK HER” link=”#” image=”5201″][/ucaddon_centered_banner][vc_column_text]Speedbådskørekort test
Hvad indeholder sådan en test? Og skal jeg være et geni for at bestå prøven? Og nej, det skal du slet ikke. Når du kører i bil er der nogle regler, og på samme måde er der regler inden for sejlads. Men du skal ikke være bange for at dumpe.
Kursets form
Kursets struktur og indhold er forskelligt fra skole til skole. Langt de fleste udbydere tilbyder 1-dags kurser, hvor du på en dag lærer al teori og afslutter dagen med en praktisk prøve. Du møder altså op på et aftalt tidspunkt og bliver undervist i teorien bag sejlads. Du bliver for eksempel undervist i hvordan man færdes på vandet, hvordan du håndtere båden og hvad du gør i krise-situationer.
Den næste del af kurset omfatter en prøve. Akkurat som du kender det fra en køreprøve eller en eksamen. Der vil være en censor til stede, og du vil blive bedt om at lægge fra og til kaj, sejle og lignende.
Nogle enkelte udbydere er begyndt at tilbyde teoriundervisning på nettet. Så du kan tage kurset i dit eget hjem.
Når du har bestået prøven modtager du et midlertidigt bevis, og du vil modtage dit rigtige certifikat med posten inden for 14 dage. Dit speedbådsbevis skal desuden aldrig fornyes – dejlig, ikke?
Herunder kan du se eksempler på spørgsmål til prøven:
- Søvejsregler
- Der findes 3 vigeregler for speedbåde. Hvad kaldes de for?
- Hvor gælder søvejsreglerne?
- Hvad menes der med “at sejle med sikker fart”?
- Hvad gør du hvis der bliver tåget?
- Hvilke nødsignaler er henholdsvis bedst om natten og om dagen?
- Farvandsafmærkning
- Hvad skal du være opmærksom på, når du bruger sidemærkning?
- I hvilke situationer bruger man “isoleret fareafmærkning” og “midtfarvandsafmærkning”?
- Har sømærker reflekser?
- Hvordan vil du sejle forbi et gult eller sort sømærke, hvis de har en topbetegnelse med 2 sorte kegler, der vender med spidsen opad?
- Sikkerhed
- Hvad er reglerne omkring redningsveste?
- Hvordan kan du finde ud af, om en redningsvest er godkendt?
- Hvad er forskellen på en “sejlervest” og en “redningsvest”?
- Hvorfor er kombinationen “kulde, væde og vind” meget farlig?
- Hvad kan du gøre for ikke at falde over bord?
- Vejret
- Hvorhenne kan du få information om vejret?
- Dagens vejrmeldinger viser, at der tidligt på dagen vil være mellem 5-8 m/s og senere på dagen 8-11 m/s. Er det noget du bør tænke over, når du planlægger din sejlads?
- Angiv i m/s hvad jævn til frisk vind er.
- Brand ombord
- Er det lovpligtigt at have brandslukningsudstyr med ombord?
- Er der regler om hvordan gas, sprit og petroleum installeres og anvendes på en båd?
- Hvorfor er flaskegas meget farligt at have med ombord?
- Motordrift
- Hvad skal motoren tjekkes for inden du lægger fra land?
- Tovværk
- Du skal kunne binde følgende knob:
- Pælestik
- Dobbelt halvstik
- 8-tals knob
- Råbåndsknob
- Flagknob
- Du skal kunne binde følgende knob:
Mistet bevis
Hvis dit bevis er blevet væk, kan du bestille et nyt ved din udbyder af kurset. Hvis du har taget kørekortet ved Søfartsstyrelsen, skal du henvende dig til dem.
Hvad må jeg sejle med et speedbådskørekort?
Når du har fået dit bevis kan du lovligt sejle i motordrevne både med en længde op til 15 meter. Hvis du vil sejle en båd længere end 15 meter, er du nødt til at blive yachtskipper af 3. grad eller derover.
Der er desværre mange, som sejler speedbåde uden et kørekort. Det kan være farligt, da det virkelig kræver, at man som skipper kender til både teori, vigepligter osv. Det kan gå stærkt i en speedbåd, og der kan hurtigt ske uheld. Derudover får du en bøde mellem 3000-5000, hvis du bliver taget af politiet.
Speedbådskørekort pris
Der to priser du skal være opmærksom på i forbindelse med speedbådscertifikat. Du skal nemlig både betale for et kursus og en prøve.
Kurset koster mellem 999-2000 kroner. Det afhænger af hvilken udbyder du vælger.
Prøven koster cirka 500 kroner.
Husk det er vigtigt, at finde en god udbyder. For hvis du fx vælger en udbyder, der er dårlig til at formidle teorien, så kan du blive nødt til at tage kurset igen. Samtidig tilbyder nogle udbydere beståelsesgaranti, hvilket betyder at du ikke skal bruge ekstra omkostninger på at få ekstra teori- og praktisk undervisning.
Hvor kan jeg tage mit speedbådscertifikat?
Vi anbefaler, at du tager dit speedbådskørekort hos vores samarbejdspartner. De har landets højeste beståelsesprocenter og de bedste speedbåde og instruktører. Derudover er det danmarks billigste kursus.
Speedbådskørekort København
Hvis du tager dit speedbådskørekort i København, kan du i løbet af en enkelt dag få dit certifikat. Vores samarbejdspartner har deres største skole i København, og der er altid mulighed for at booke en plads på holdet. Også selvom du er lidt sent ude.
Mest kendt er København for dets kanaler. Den gamle havneby byder på fantastisk natur og gode vandsport forhold. Hvis du vil stå på wakeboard eller vandski har du gode muligheder for det. Hvis du i stedet for hellere vil nyde flot natur, kan du også det. Øresund byder på fantastisk sejlads. Tag for eksempel forbi Flakfortet og gå på picnic eller besøg stedets restaurant.
Speedbådskørekort Fyn
Hvis du bor på Fyn eller vil tage dit speedbådskørekort på Fyn, så er du meget heldig. Fyn har i vores optik det mest fantastiske farvand, og det sydfynske øhav er prikken over i’et. Du kan sejle blandt mange øer, og en fantastisk natur. Læg for eksempel til kaj ved Strynø eller Avernakø og sejl frem og tilbage mellem de over 50 øer og holme. Der er fantastiske muligheder for natur men i den grad også vandsport.
Fyn har nogle af de bedste SUP og kitesurf spots, og det sydfynske farvand er kendt for at have fantastiske områder for lystfiskeri, uv-dykning og fridykning.
Speedbådskørekort Århus
Det er nemt og sikkert at tage dit speedbådskørekort i Århus. Vores samarbejdspartner har en skole i byen, som du kan booke en tid ved. Du kan næsten tage dit kørekort hver dag.
Det mest oplagte sted at sejle i Århus, er selvfølgelig Århus Bugt mellem Jylland og Mols. Bugten byder på mange hyggelige ankerpladser, havne og et varieret landskab. Kaløvig og Egens Vig er to af de mest populære destinationer. Du kan også tage et smut forbi Moesgaard Strand, hvor der stort set altid er læ for vestenvinden.
[/vc_column_text][vc_empty_space][ucaddon_centered_banner title=”Vil du tage et speedbådskørekort?” range=”KLIK HER” link=”#” image=”5200″][/ucaddon_centered_banner][/vc_column][/vc_row]