Skip to content
[vc_row][vc_column][vc_column_text]Et fadølsanlæg hører sig til fest og farver. Der vil altid være gæster, som kan lide øl. Så uanset om du kan lide øl eller ej, så vil et leje af fadølsanlæg altid gøre festen fantastisk. Det er både sjovt at tappe øl selv, men det er også lækkert og eksklusivt. Det kan gøre enhver havefest fantastisk![/vc_column_text][vc_empty_space height=”25px”][ucaddon_centered_banner title=”Lej et fadølsanlæg” range=”KLIK HER” link=”” image=”4873″]vælg mellem mere end 70 fadøl[/ucaddon_centered_banner][vc_column_text]

Valg af øl ved leje af fadølsanlæg?

Hvis du ikke allerede har nogle favorit-øl, så kan det være svært at vælge mellem de forskellige mærker og øltyper. Du kan selvfølgelig vælge nogle traditionelle og velkendte øl (for eksempel Grøn Tuborg, Tuborg Classic eller Carlsberg Pilsner). Men hvis du vil vide mere om de mest kendte fadøl til leje af fadølsanlæg, så læs med her. Jeg vil blandt andet komme ind på øllenes smag, type og alkoholprocent.[/vc_column_text][vc_column_text]

Danske fadøl

Som du nok ved, har Danmark nogle af verdens bedste bryggerier. Blandt de største navne kan Tuborg og Carlsberg nævnes. Lad os se nærmere på markedets bedste danske fadøl.

Tuborg fadøl

Tuborg har et væld af gode fadøl til leje af fadølsanlæg. Men de bedste er Grøn Tuborg, Tuborg Classic, Tuborg Julebryg og Tuborg Påskebryg. Lad os tage dem en ad gangen.

Grøn Tuborg: det er klassikeren over dem alle. Grøn Tuborg er danmarks første pilsner og den mest solgte øl i Danmark. Den er en smule syrlig, og så har den en lille smule humlebitterhed og maltkarakter. Du fyldes med Tuborgs unikke gær og humle, når du tager en slurk. Øllen har en lysegul farve. Idag produceres pilsneren på bryggeriet i Fredericia.

  • Alkoholprocent: 4,6 %
  • Øltype: pilsner

Tuborg Classic: denne øl er faktisk den næst mest populære fadøl i Danmark. Sammenlignet med Grøn Tuborg, er Classic mere bitter. Simpelthen fordi man har puttet mere malt og humle i. Man kan også smage, at øllen er mere maltet. Det fede ved denne øl er, at den kan drikkes til stort set al slags mad. Ved leje af fadølsanlæg i forbindelse med konfirmation, er en Tuborg Classic et super valg.

  • Alkoholprocent: 4,6 %
  • Øltype: classic
  • Temperatur ved servering: 5-7 °C

Tuborg Julebryg: hvis du holder julefrokost, er Tuborg Julebryg et must-have. Det her er øllen, der opfandte J-dag tilbage i 1990. Siden 1981 har det været landets mest populære juleøl. Øllen er selvfølgelig brygget på undergær og har en smag, der kendetegnes ved let syrlighed, tydelig maltkarakter, middel humlebitterhed og en smule tør.

  • Alkoholprocent: 5,6 %
  • Øltype: stærk pilsner

Tuborg Påskebryg: hvis du har inviteret til påskefrokost, må du have fat i Tuborg Påskebryg. Det er svaret på påske. Det er danmarks mest populære påskeøl, og den kom på markedet for første gang i 1906. Denne øl er en lagerøl og er derfor mørkere og har en kraftigere maltkarakter end en pilsner. Smagen er en smule sødlig. Faktisk har øllen sin egen P-dag ligesom Julebryggens J-dag. P-dag er dog ikke helt så kendt som J-dag.

  • Alkoholprocent: 5,4%
  • Øltype: lagerøl

Carlsberg fadøl

Blandt Carlsbergs fadøl er Carlsberg Pilsner helt klart den bedste.

Carlsberg Pilsner: denne pilsner kom på markedet i 1904 og er idag en af de bedst sælgende fadøl rundt omkring i verden. I og med det er en pilsner, er smagen en anelse syrlig og har en lille humlebitterhed. Humlen og malten er specielt udvalg til denne øl. Og den ældgamle produktionsmetode har man bevaret.

  • Alkoholprocent: 4,6 %
  • Øltype: pilsner
  • Temperatur ved servering: 7-10 °C

Skovlyst fadøl

Bryggeri skovlyst har eksisteret siden 2004 og man finder det i Værløse. Produkterne tager udgangspunkt i sæsonen og de omkringliggende omgivelser. Tidligere har deres øl kun været solgt på stedet, men nu er det muligt at få øl til fadølsanlæg.

Skovlyst Birkebryg: en simpel pilsner som er eftergærdet i birkesirup. Derfor navnet Birkebryg. Du får en øl med en kraftig maltkarakter, en fantastisk humleduft og en let bitterhed.

  • Alkoholprocent: 5 %
  • Øltype: pilsner

Svaneke fadøl

Svaneke Bryghus fremstiller specialøl og har stort fokus på økologi og bæredygtighed. Balance er nøgleordet, når der skal udtænkes nye ideer eller brygges øl.

Svaneke Øko Classic: en undergæret øl med en eftersmag der minder om honningkage. Gylden i farven og lang lagring. Man har en tendens til at ens tanker falder på korn, malt og græs.

  • Alkoholprocent: 4,6 %
  • Øltype: classic

Royal fadøl

Med base i den danske by Faxe bliver Royal’s øl brygget. Royal Unibrew står også bag mange andre store ølmærker som fx Albani. Royal-serien omfatter blandt andet Royal Export, Royal Classic, Royal Pilsner, Royal X-MAS og Royal Selection. Royals fadøl er et meget populært valg ved leje af fadølsanlæg.

Royal Pilsner: strågul i farven kan den skylles ned i et væk. Smagen kendetegnes ved en lav bitterhed. Den aromatiske humle giver pilsneren en dejlig behagelig smag. Den smager meget ala Royal Export, som også er brygget på Royals unikke malt.

  • Alkoholprocent: 4,6 %
  • Øltype: pilsner

Albani fadøl

Mange forbinder Albani Bryggerierne med Fyn. Og de er da også placeret på Fyn og producerer øllene på Fyn. Selv H.C. Andersen roste Albanis øl. Albani har produceret øl i mere end 150 år. De har et meget stort sortiment. Nogle øl kommer og går, imens andre forbliver sig selv.

Albani Odense Pilsner: fynboernes helt egen pilsner! Den er blevet brygget siden 1934, og faktisk overtog man den fra det tidligere Odense Bryggeri. Smagen er mellemsød og mellembitter, den er hverken drøj eller tynd og så skinner den som solen.

  • Alkoholprocent: 4,6 %
  • Øltype: pilsner

Hancock fadøl

Hancock Bryggerierne har egentlig en lang historie. Selvom det først kom til at hedde Hancock Bryggerierne i 1971, startede man allerede i 1876 med produktion af øl. Først hed det A. P. Lorentzen, derefter Thordal og til sidst Hancock. De laver idag nogle af de mest populære fadøl ved leje af fadølsanlæg. – Og jeg kan kun anbefale at smage dem.

Hancock Fadøl: denne øl er faktisk den samme som den velkendte “Høker Bajer”. “Høker Bajeren” har vundet mange øl smagninger. Men, Hancock Fadøl er upasteuseret i modsætning til “Højer Bajeren”. Det giver en endnu bedre smag. Så hvis du kan lide en “Høker Bajer”, så kan du også lide denne. I smagen er den mere fyldig end andre pilsnere, og så er den en mellemting mellem bitter og sødme. Desuden er øllen brygget på 100% Saaz humle, hvilket gør øllen ekstra fræk.

  • Alkoholprocent: 5 %
  • Øltype: pilsner

Jacobsen fadøl

Husbryggeriet Jacobsen er ejet af Carlsberg og blev åbnet i 2005. Navnet er opkaldt efter Carlsbergs grundlægger, J.C. Jacobsen. Jacobsen brygger specialøl, men har en større kapacitet end andre mikrobryggerier. De har stort fokus på kvalitet og er nu begyndt at eksportere øllene. Priserne ligger derfor tit i den høje ende.

Jacobsen Brown Ale: denne øl er en brown ale, og er derfor overgæret. Øltypen kendetegnes ved at have en meget karakteristisk smag af malt, nødder, frugtaroma og tørhed. En af de mest kendte brown ales er Newcastle Brown Ale. Men Jacobsen laver nok danmarks bedste brown ale. Jacobsen Brown Ale har en mørk farve som kommer af den engelske malt: Maris Otter Ale.

  • Alkoholprocent: 6 %
  • Øltype: brown ale
  • Temperatur ved servering: 6-10 °C
[/vc_column_text][vc_column_text]

Udenlandske fadøl

Det er ikke kun i Danmark, vi kan brygge god øl. Der findes nogle fantastiske bryggerier i udlandet. Her kan Guinness, Leffe, Pilsner Urquell og Hoegaarden nævnes. Lad os se på de de bedste fadøl fra udlandet.

Heineken fadøl

Gerard Heineken fra Holland startede mikrobryggeriet Heineken i 1864. Til at starte med bryggede Heineken Ale, Porter og Old Brown. Men det blev aldrig et hit fordi man drak lagerøl i 1800-tallet. Han satsede derfor hele butikken på at brygge lagerøl. Hollænderne var bare ikke ret gode til at brygge lager øl. Så med hjælp fra 20 tyske øl-eksperter fik Heineken succes. Idag er Heineken pilsner et must-have ved leje af fadølsanlæg.

Heineken Pilsner: frisk i smagen og med en snært af frugt. Den giver også en tør eftersmag. Heineken brygger øllet i en naturlig brygningsproces uden tilsætningsstoffer. Skummet er markant og farven er klassisk gul.

  • Alkoholprocent: 5 %
  • Øltype: pilsner
  • Temperatur ved servering: 5 °C

Leffe fadøl

Leffe blev i 1240 etableret på Notre-Dame de Leffe – et belgisk kloster. Der var mange epidemier på det tidspunkt (for eksempel pesten), og øllet var sikkert at drikke. Deres øl bliver brygget på samme måde, som man gjorde i år 1240. Leffe’s øl er et super valg ved leje af fadølsanlæg. De har 2 meget kendte øl.

Leffe Blond: denne øl rummer en kombination af lys malt, vand og gær. Det giver en diskret og dejlig smag, og den gyldne farve reflekterer i lyset. Du vil kunne smage en snært af vanilje og kløver, og som helhedsindtryk er øllen blød og frisk.

  • Alkoholprocent: 6,6 %
  • Øltype: lys ale
  • Temperatur ved servering: 5-6 °C

Leffe Brown: Denne mørke ale øl indeholder hints af kaffe og chokolade. Du vil hurtigt finde ud af, at denne belgiske ale er fyldig, kompleks og en smule syrlig og frisk. Den mørke farve og øllets sødme skyldes brugen af mørk ristet malt.

  • Alkoholprocent: 6,5 %
  • Øltype: mørk ale
  • Temperatur ved servering: 5-6 °C

Pilsner Urquell fadøl

Ved leje af fadølsanlæg er Pilsner Urquell ofte et hit. Ølmærket er kendt for at have brygget verdens første gyldne pilsner den 5. oktober 1842. Faktisk blev bryggeriet etableret fordi den tjekkiske by Plzen havde en masse små og ringe brygmestre. Og så ville man undgå at importere alt for meget øl. Derfor byggede man dette bryggeri, som viste sig at blive en succes.

Pilsner Urquell: man følger stadig den ældgamle oprindelige opskrift fra 1800-tallet. Mange pilsnere leverer al smagen med det samme. Denne øl har det med at gemme lidt på smagen. Smagen er kraftigst til slut og ved eftersmagen. Øllet giver en lækker blanding af sødme og karamel.

  • Alkoholprocent: 4,4 %
  • Øltype: pilsner

Hoegaarden fadøl

Dette belgiske bryggeri er blandt andet kendt for at have lavet verdens første belgiske hvedeøl. Mange af deres øl har vundet priser. Munkene på Hoegaarden sammensatte nemlig opskriften for hvedeøl i 1445. 9 ud af 10 hvedeøl solgt i Belgien er fra Hoegaarden. Derudover eksporteres deres øl til hele verden. Både Europa, Asien, Oceanien og Nordamerika. Ved leje af fadølsanlæg i Belgien er Hoegaarden fadøl et populært valg.

Hoegaarden hvedeøl: øllen har en meget speciel hvid og gul farve. Øllet er frisk i smagen og med en snært af appelsin. Man smager og dufter også blandingen af citrus og koriander. Den har vundet mange priser og er altid et godt valg.

  • Alkoholprocent: 4,9 %
  • Øltype: hvedeøl
  • Temperatur ved servering: 3 °C

Kronenbourg fadøl

Kronenbourg bryggerierne er Frankrigs største bryggeri. Det blev etableret i 1664 af Geronimus Hatt og startede ud i Strasbourg. Bryggeriet er navngivet fra det område, som bryggeriet flyttede til i 1850. Idag er Kronenbourg ejet af danske Carlsberg og bryggeriets mest kendte øl kaldes Kronenbourg 1664.

Kronenbourg 1664: dette verdens bedst sælgende franske øl. Den gyldne farve og den delikate bitterhed skyldes den helt fantastiske humle “Strisselspalt”. Derudover er opskriften bygget i løbet af over 300 år. Strisselpalt er kendt for at være crème de la crème inden for humlen. Øllet er både blød i smagen samtidig med at være fyldig og en anelse bitter.

  • Alkoholprocent: 5 %
  • Øltype: pilsner
  • Temperatur ved servering: 5 °C

Guinness fadøl

Guinnes er et irsk ølmærke, som er et af de mest kendte i verden. I 1759 begyndt Arthur Guinness at brygge ales i Dublin. Ølmærkets mest kendte øl bliver brygget i næsten 50 lande og kan købes i cirka 150 lande. Bryggeriet startede med at brygge ale, men efter at have stor succes med salg af porter, stoppede man med at brygge ale. Ved leje af fadølsanlæg i udlandet er Guinness fadøl et populært valg.

Guinness Draught: Guinness Draught er en stout, som smager fantastisk af kaffe, malt og med en god balance mellem bitterhed og sødme med en malt og rist-karakter. Den er cremet og velbalanceret. Guinness er overgæret, kompleks og har en frugtagtig syrlighed. Det er en tør stout, og derfor har den en ristet smag og bliver hurtigt tør i munden.

  • Alkoholprocent: 4,2 %
  • Øltype: stout
  • Temperatur ved servering: 6-7 °C

Edelweiss fadøl

Edelweiss er et østrigsk ølmærke. Bryggeriet startede helt tilbage i 1475, men man ændrede først navnet i 1986. De brygger udelukkende hvedeøl, og de kan anbefales ved leje af fadølsanlæg. Bryggeriet følger en ældgammel opskrift, som har vundet mange priser for smag og kvalitet.

Edelweiss Dunkel: med sin kastanjebrune farve kan denne dejlige øl skylles ned. Øllet smager af både vanilje, ingefær og den har en aroma af ristet malt. Den er derfor både krydret og syrlig samtidig med at have en sød eftersmag. Denne øl har vundet bronze i World Beer Cup 2012 og bronze i European Beer Star 2012.

  • Alkoholprocent: 5,3 %
  • Øltype: hvedeøl

Grimbergen fadøl

Grimbergen er et belgisk ølmærke, der idag sælger 4 forskellige øl-varianter. Oprindeligt blev øllene brygget af Nobertine munke i den belgiske by Grimbergen. Klostret var igennem en hård periode, og først i det 19- århundrede begyndte man at brygge øl. Man kombinerede gamle opskrifter og teknikker med den nyeste viden. Idag bliver øllet produceret i Belgien og Frankrig. Grimbergen fadøl er ikke endnu et ekstremt populært valg ved leje af fadølsanlæg. Det kan du lave om på!

Grimbergen Blonde: når man kombinerer belgisk humleekstrakt, karamel, bygmalt, vand, glucosesirup og hvedemalt, får man en fantastisk god øl. Denne øl har en aroma af modne frugter og nelliker. Øllen er perfekt til madlavning, da den har en lav bitterhed og en frugtig sødme. Den passer bedst til lyst kød. Farven kan karakteriseres som gullig og rødlig. Smagen er fyldig og med en god balance mellem frugt, bitterhed og sødme.

  • Alkoholprocent: 6,7 %
  • Øltype: lys ale
[/vc_column_text][vc_column_text]

Lidt om øl

leje af fadølsanlæg

Hvis du er interesseret i at vide mere om øl, så læs med her. Og ved leje af fadølsanlæg kan det være godt at vide lidt om øl. Om lidt vil jeg gå i dybden med denne drik og forklare om de forskellige øltyper, øllets råvarer, øllets historie og hvordan øl kan bruges i mad.

Øllets historie

Det siges at øllet har eksisteret i cirka 10.000 år. Altså næsten lige så lang tid som menneskeheden. Man har fundet beviser på at øllet eksisterede, da man begyndte at dyrke jorden i Egypten og Mesopotamien for over 10.000 år siden. Dengang brugte man godt nok sugerør, så man undgik bundfaldet.

Her i Norden stammer vores første tegn på øl 1370 år før kristi fødsel. Specielt i Norden og under vikingetiden blev øllet en meget vigtig drik. Det er lidt spøjst – for både børn og voksne drak øl dag ud og dag ind under middelalderen. Simpelthen fordi drikkevandet var meget forurenet.

Øllet har formået at blive ved med at være populært. Ved leje af fadølsanlæg bevarer du den danske ølkultur.

Øllets 4 råvarer

Helt grundlæggende består øl af 4 forskellige råvarer: vand, humle, malt og gær. Det er forholdet mellem disse råvarer, der bestemmer øllets smag og farve.

Vand: selvom vand bare er vand, så er det en altafgørende ingrediens. Den kan have stor indflydelse på smagen. For eksempel ser bryggerierne på vandets indhold af mineralske salte og, om vandet er hårdt eller blødt. I gamle dage lavede bryggerierne deres egne brønde for at sikre høj vandkvalitet. Det gør man ikke længere. Idag foretager man i stedet for nogle behandlinger.

Humle: humleplanten er nok den vigtigste ingrediens. Den vokser sig helt op til 8 meter på en enkelt sæson. Den starter med at have nogle kroge, men når planten begynder at blomstre, bliver de omdannet til kogler. Planten har været med siden begyndelsen. For mange tusinde år siden brugte man humlen til at fjerne bakterier og øge holdbarheden. Idag er der kommet mange nye teknikker til brygningen. Så derfor bruger man mest humlen til at give en bitterhed og aromaer.

Malt: malt er i princippet en blanding af hvede, rug, byg og havre, som har været igennem en tørringsproces. Maltens fornemste opgave er at omdanne sukker til alkohol. Men derudover bidrager den også på mange andre måder.

Gær: gæret står for den alkoholiske fermentering. Det vil altså sige omdannelsen af sukker til alkohol. Gæren laver også øllets dejlige duft.

Øl i mad

Det er blevet meget populært at bruge øl i mad. Og med god grund. For øllet kan både give noget sødme og bitterhed. Fordelen er også at alkoholen fordamper når øl indgår i mad. Så man skal ikke være bange for at servere maden for sine børn.

Jo mere tid der går med tilberedningen (fx kogning eller bagning), jo mindre bitter bliver maden. Så hvis du vil have bitter mad behøver du ikke at bruge lang tid på tilberedningen. Men hvis du vil have fylde og kompleksitet skal du have god tid til tilberedningen. Mindst 90 minutter.

Som tommerfingerregel siger man, at du skal bruge lys øl til lyst kød, og mørk øl til mørkt kød. Det vil sige lys øl til kylling og mørk øl til svin, okse og lam.

Fadølsanlæg pris

Prisen ved leje af fadølsanlæg varierer meget. Det afhænger ofte af, om du også køber øllet fra udlejeren. Du skal regne med at give cirka 400 kroner for et fadølsanlæg med en hane. Ved leje af fadølsanlæg inklusiv bar er prisen cirka 650 kroner for en hane. Hvis du skal have fat i en stor udskænkningsvogn, er prisen omkring 2500 kroner.[/vc_column_text][vc_column_text]

Fordele ved leje af fadølsanlæg

Udover at et anlæg banker stemningen til tops, så vil du som festarrangør også have fordele ved det. Du er sikker på, at øllen altid er frisk og kold. Derudover skal du ikke hele tiden fylde køleskabet op, når du mangler drikkevarer.

Du undgår at håndtere tomme flasker, og så smager øl fra et anlæg bare bedre.[/vc_column_text][vc_empty_space height=”25px”][ucaddon_centered_banner title=”Lej et fadølsanlæg” range=”KLIK HER” link=”” image=”4873″]vælg mellem mere end 70 fadøl[/ucaddon_centered_banner][/vc_column][/vc_row]

Back To Top